autoverzekering checken
Lifestyle

Wanneer checkte jij je autoverzekering voor het laatst?

Als je een auto hebt, dan heb je deze verplicht moeten verzekeren. Zonder verzekering voor je auto mag je niet op de openbare weg rijden. Je wilt namelijk niet het risico lopen dat je iemand aanrijdt en vervolgens voor alle kosten opdraait die zo’n ongeluk met zich meebrengt. De meeste mensen sluiten een autoverzekering af op het moment dat ze hun auto kopen. De kans is groot dat ze daarna nooit meer omkijken naar deze verzekering. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar er schuilt wel een klein risico in deze aanpak. Naarmate je wagen namelijk ouder wordt, kan het zijn dat de verzekering die je gekozen hebt, niet meer is wat je wagen nodig heeft. Vandaar dat het belangrijk is dat je jaarlijks even kijkt welke autoverzekering je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. 

Hoe weet je of de verzekering voor je auto echt passend is? 

Wie een verzekering afsluit, doet er verstandig aan om te zorgen dat deze polis passend is. Een verzekering die op jou afgestemd is, levert je namelijk meer op. Hoe weet je wat passend is bij jouw wagen? Door te kijken naar de leeftijd van je auto. Stel bijvoorbeeld dat je een autoverzekering bij Univé wilt afsluiten. Deze verzekering bestaat uit twee onderdelen: de basisverzekering en daarnaast de aanvullende verzekeringen waarover later in dit artikel meer. Je zult zien dat de basisverzekering is verdeeld in drie opties, waarom is dit? Omdat je verzekeraar kijkt naar de leeftijd van je auto. Dat heeft te maken met de dagwaarde van je bolide. Naarmate je wagen ouder wordt, gaat deze dagwaarde omlaag. Dat heeft gevolgen voor de vraag of schade nog hersteld moet worden of niet. Het kan namelijk zijn dat de kosten van het schadeherstel, hoger uitvallen dan de dagwaarde van je auto. In dat geval is het beter om op zoek te gaan naar een andere auto. Dat bespaart geld. 

Een passende verzekering levert je meer op dan je denkt

De leeftijd van je auto is belangrijk wanneer je een verzekering voor je auto wilt afsluiten. Welke categorieën zijn er? Heb je een oude auto gekocht van tien jaar of ouder, dan kun je deze met de WA-basisverzekering verzekeren. Deze polis is voornamelijk bedoeld om schade die je aan andere weggebruikers toegebracht hebt, te kunnen vergoeden. Je kunt er zelf geen schade mee aan je auto herstellen omdat je wagen daar inmiddels te oud voor is. Heb je een wagen van zes tot tien jaar oud? Dan is de WA Plus Beperkt Casco een goede optie. Deze polis dekt namelijk ook schade als gevolg van inbraak, brand of een aanrijding met een dier. Je kunt er geen schade mee claimen die ontstaan is door een door jou veroorzaakt ongeluk. Heb je een wagen van maximaal zes jaar oud? Kies dan voor de allriskverzekering waarmee alle vormen van schade gedekt worden. Je wagen is dat waard. 

Breid je verzekering uit met interessante aanvullende polissen

Ga je je autoverzekering kosten berekenen, dan zul je zien dat je ook nog aanvullende polissen kunt toevoegen. Hiermee kun je nog meer uit je verzekering halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van pechhulp? Met dit pakket kun je altijd een professional inschakelen wanneer je met pech langs de kant van de weg komt te staan. Als de situatie het toelaat, zal de monteur het probleem traceren en voor je oplossen. Zo weet je zeker dat je alsnog je bestemming zult halen. Check alle aanvullingen even, want er is veel waar je uit kunt kiezen.