Stedentrip naar sarajevo
City

Betoverend Sarajevo: 10 tips voor een stedentrip

Gastblog: Veel mensen weten het niet, maar de Bosnische stad Sarajevo is waanzinnig sfeervol. Al bij de eerste aanblik op het duivenplein, als je de stad binnenkomt, krijg je het gevoel in een gezellige smeltkroes te zijn beland. Hier leven alle culturen naast elkaar in harmonie. Niet voor niets is er een monument op de grond geplaatst met de “meeting of cultures”. De gastvrijheid die je in de gehele Balkan ervaart, komt hier zeker tot uiting. Betoverend Sarajevo, 10 tips voor een stedentrip!

Veelzijdige stad

Sarajevo is en veelzijdige stad met voor ieder wat wils. Cultuur, historie, hippe winkels en restaurantjes, een Oosterse bazaar, bergen, zicht op de stad, mooie verhalen, je vindt het allemaal. En ja, helaas zijn er ook herinneringen aan de oorlog te vinden. Die zit bij iedereen nog vers in het geheugen. Je kunt zien dat al veel hersteld is, maar toch zijn de sporen ook nog te vinden. Dat begint al met de Sarajevo Roses, die je overal in de stad tegenkomt. Dit zijn rode vlekken op de straat. Deze vlekken zijn rood geverfd op plekken waar mortieren zijn ingeslagen. Het rood staat voor bloed: hier is iemand gestorven. Gelukkig is er naast herinneringen aan de oorlog ook genoeg ruimte voor plezier en sfeer. De volgende tips kun je gebruiken tijdens je stedentrip naar deze betoverende stad.

Stedentrip naar sarajevo

10 tips voor een stedentrip naar Sarajevo

1. Verken de Oude Bazaar Baščaršija. Dit is het historische hart van Sarajevo en biedt smalle straatjes vol met winkels, restaurants en marktkramen. Probeer de traditionele Bosnische gerechten en zoek naar handgemaakte souvenirs zoals de Bosnische koffiesetjes of sieraden.

2. Bezoek de Historische Musea: Sarajevo heeft een aangrijpende geschiedenis. Bezoek het Historisch Museum van Bosnië en Herzegovina en het Tunnelmuseum om meer te leren over de oorlog in de jaren ‘90 en de stad’s veerkracht.

3. De Brug van de Latijnen (Latinska ćuprija). Deze prachtige stenen brug is een van de oudste in Sarajevo en biedt een schilderachtige plek om te wandelen en foto’s te maken.

4. Geniet van Cevapi: Probeer cevapi, een heerlijk Bosnisch gerecht gemaakt van gegrild gehakt,
geserveerd met uien en platbrood. Het is een must-ervaring voor fijnproevers.

5. Bezoek de Gazi Husrev-beg-moskee. Deze historische moskee is een architectonisch juweeltje en een belangrijk religieus monument in Sarajevo. Hij is nog in gebruik, je kunt door het hek al een glimp opvangen van de mensen die de moskee bezoeken.

6. Rijd met de kabelbaan naar de Trebević-berg. Hier geniet van een panoramisch uitzicht op Sarajevo vanaf de top van de Trebević-berg. Je kunt er ook een korte wandeling maken naar de Olympische bobsleebaan.

7. Ontdek de Sarajevo Rozen. Deze kraterachtige littekens op straat die zijn gemarkeerd om de plaatsen te herdenken waar granaten vielen tijdens het conflict van de jaren ’90. Houd je ogen open en je ziet ze vanzelf als je de stad verkent.

8. Wandel langs de rivier de Miljacka en geniet van de bruggen die de oude en nieuwe delen van de stad verbinden. Het is een visuele herinnering aan de diversiteit van Sarajevo.

9. Ervaar Turkse Koffie. Geniet van een traditionele Bosnische koffie in een van de vele koffiehuizen in Sarajevo. Het is niet alleen een drankje, maar ook een sociale ervaring.

10. Bezoek de Eternal Flame, een vlam die altijd brand ter nagedachtenis aan de

oorlogsslachtoffers. Sarajevo is een stad vol geschiedenis en cultuur, en het biedt een unieke ervaring voor reizigers. Vergeet niet om te genieten van de gastvrijheid van de lokale bevolking terwijl je deze prachtige stad verkent. Hier vind je nog meer tips voor bezienswaardigheden in en om Sarajevo.