Verlichting in kinderkamer
Interieur

Verlichting in de kinderkamer: hier moet je op letten

Een kinderkamer is een heel ander soort kamer dan de meeste andere ruimtes in je huis. Het is een slaapkamer, dat is niet zo lastig, maar dan wel eentje waar een klein persoon zijn of haar tijd doorbrengt. Daar houd je rekening mee bij het inrichten. Geen scherpe punten, of andere gevaarlijke situaties. Een vriendelijke, veilige sfeer en de kleuren waar je kind blij van wordt. Ook bij het aanbrengen van verlichting in de kinderkamer moet je hier op letten. Niet alleen als je een kamertje inricht als er een baby wordt verwacht, maar ook als je kind wat ouder wordt.

Een babykamer: veilig en zacht

Een babykamer, die moet vooral rust uitstralen. Hele jonge kinderen zitten niet te wachten op te veel prikkels, daar worden ze alleen maar onrustig van. We gebruiken vaak zachte kleuren en materialen, met zo hier en daar een gekleurd accent. Een fijne, veilige kamer voor je baby om te slapen.

De verlichting in de kinderkamer pas je hier natuurlijk ook op aan. Deze wil je niet te fel hebben, dat zou je kindje alleen maar laten schrikken als je het aan doet. Vaak wordt er gekozen voor een mooie hanglamp met een kap eroverheen, om het licht wat te dimmen. Kies je voor een kap met kleine openingen, dan ontstaat er vaak een mooi lichtspel op het plafond dat zeker de aandacht van je kind zal trekken. Zolang je de lamp niet te fel laat schijnen, is dat een fijne manier voor je kindje om tot rust te komen.

Naast een hangende lamp, kun je ook nog kiezen voor een extra lampje in de buurt van de commode, om wat extra licht te hebben bij het verschonen of als verlichting bij nachtvoeding. Let er dan wel goed op dat je kind niet met zijn of haar handjes het snoer beet kan pakken of bij de lamp zelf kan komen. Dat kan tenslotte gevaarlijk zijn. Heb je in de babykamer een lekkere stoel staan om je kind te voeden? Dan kan een heel zacht lampje daarbij in de buurt ook prettig zijn, zeker tijdens de nachtvoedingen. Zo kun je de kamer zo donker mogelijk houden en voorkomen dat zowel je kindje als jij klaarwakker raken door al dat licht.

Als je kindje ouder wordt: let goed op wat er nodig is

Wordt je kind wat ouder, dan gaat ook het soort verlichting dat op de kinderkamer nodig is veranderen. Er is genoeg licht nodig om bij te kunnen spelen in de kinderspeelhoek, en later ook een goede bureaulamp om het huiswerk bij te kunnen doen. Blijf zeker bij jonge kinderen nog goed op de veiligheid letten en kies sowieso niet voor lampen op lage hoogte. Zeker niet als deze warm kunnen worden. Bij een kamer in dierenthema kun je eventueel kiezen voor een leuke dierenlamp!