Bomen planten najaar
Interieur,  Wonen

Planten in het najaar? Een korte gids met de voor- en nadelen

Denk je aan werken in de tuin en het plaatsen van nieuwe planten, dan denk je al snel aan het voorjaar. Dat is het moment dat het bij de meeste van ons begint te kriebelen om de tuin weer helemaal netjes te maken. Toch kan het slim zijn om juist in het najaar aan de slag te gaan met je tuin. Zo is het soms beter om juist dan bomen te planten.

De voordelen van het planten in het najaar

Het planten van planten, bomen en ander groen in het najaar heeft een aantal voordelen.

  • De grond is vaak wat losser en vochtiger in het najaar, waardoor de wortels van je nieuwe plant beter kunnen wortelen in de grond.
  • De planten hebben minder water nodig in het najaar. Je hoeft dan dus minder water toe te voegen aan de grond en de planten kunnen beter aarden.
  • De planten hebben meer tijd om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving voordat het bloei- en groeiseizoen van start gaat.

Nadelen van het planten in het najaar

Naast de voordelen van het planten van groen in je tuin in het najaar kleven er ook een aantal nadelen aan. Het is aan jou om een goede afweging hierin te maken en rekening te houden met het soort groen dat je wil planten. Je kunt je hierover laten adviseren bij het tuincentrum of de kweker.

  • De kans is groot dat je nieuwe plant een jaar overslaat. Als je in het voorjaar plant, dan zal je plant meestal wel direct groeien.
  • Het is kouder in het najaar, waardoor de planten minder kunnen groeien. Je moet dus wel rekening houden met de kou.

Voorbereiding van tuingrond

Als je besluit om in het najaar te gaan planten, dan is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Voeg wat kalk en compost toe en maak de tuinaarde los. Let wel op dat je niet te veel kalk toevoegt. Te veel kalk maakt de grond namelijk harder en dat is juist weer niet goed voor de planten. Kies ook voor een potgrond die goed vocht vasthoudt. Zo weet je zeker dat je planten voldoende water krijgen.

Er zijn een aantal planten die je sowieso beter in het najaar kunt planten. Dit zijn bijvoorbeeld de Hortensia, Bolchrysant, Klimop, Rododendron en siergrassen. Als je aan de slag gaat met het planten van bomen in het najaar, dan is het belangrijk om wel rekening te houden met de kou. Zorg bijvoorbeeld dat je bomen goed beschermt tegen de vorst. Zo weet je zeker dat je bomen de winter door komen.