Wat zijn je opties als je bent gezakt voor het eindexamen?
Lifestyle

Dit zijn je opties als je bent gezakt voor het eindexamen

Het eindexamen is een van de meest stressvolle en bepalende momenten in het leven van een scholier. Het is het resultaat van jaren hard werken en studeren. Maar wat gebeurt er als je, ondanks al je inspanningen, je eindexamen niet haalt? In dit artikel duiken we in de opties en mogelijkheden die je hebt als je je eindexamen niet haalt.

Het eindexamen: stressvol moment

Het eindexamen is de afsluitende toets van je middelbare schoolcarrière. Het test je kennis en vaardigheden in de vakken die je hebt gekozen en is vaak bepalend voor je toekomstige studie- en carrièremogelijkheden. Het is een moment van zowel opwinding als angst voor veel scholieren.

Wat kan je doen als je het eindexamen niet hebt gehaald?

Het niet halen van je eindexamen kan voelen als het einde van de wereld, maar dat is het zeker niet. Er zijn verschillende opties en paden die je kunt volgen als je je eindexamen niet haalt. Het belangrijkste is om kalm te blijven, je opties te overwegen en een plan te maken. Je kan hiervoor contact opnemen met je mentor en/of decaan. Hieronder benoemen we alvast de verschillende opties die je hebt.

Herkansing

De meeste scholen bieden de mogelijkheid tot een herkansing voor één eindexamen. Dit betekent dat je een tweede kans krijgt om het examen te maken en een voldoende te halen. Soms kan je hiermee je onvoldoende wegwerken of een compensatiepunt behalen, waardoor je alsnog slaagt. Het is essentieel om van deze kans gebruik te maken en je zo goed mogelijk voor te bereiden. Overweeg bijles of extra studietijd om je kansen op slagen te vergroten.

Ook als je met een herkansing niet meer kan slagen, kan het verstandig zijn om deze kans wel aan te grijpen. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om deeltijd VAVO te doen, dan kan je met je herkansing ervoor zorgen dat je een vak minder opnieuw hoeft te doen.

Vakken wegstrepen

In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om een vak weg te strepen. Dit betekent dat je het vak niet meetelt voor je eindcijfer. Dat kan misschien mogelijk zijn als je in jouw vakkenpakket een extra vak (bijvoorbeeld een extra taal) hebt gekozen. Overleg dit met jouw school. Dit kan een goede optie zijn als je slechts één vak hebt dat je naar beneden haalt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit gevolgen kan hebben voor je toekomstige studiekeuzes, dus het is essentieel om dit zorgvuldig te overwegen. Ook is het wegstrepen van kernvakken sowieso niet mogelijk.

Jaar overdoen

Als je je eindexamen niet haalt en herkansingen of het wegstrepen van vakken geen optie zijn, ben je definitief gezakt voor het eindexamen. Je kan ervoor kiezen om het jaar over te doen. Dit geeft je de kans om je kennis en vaardigheden te verbeteren en je beter voor te bereiden op het eindexamen. Hoewel het misschien ontmoedigend klinkt om nog een jaar op de middelbare school door te brengen, kan het een waardevolle investering in je toekomst zijn.

VAVO: volwassenen onderwijs

Een andere optie is om je aan te melden voor het Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs (VAVO). VAVO is een vorm van onderwijs waarbij je als “volwassene” alsnog je middelbare schooldiploma kunt halen. Dit kan een goede optie zijn als je je eindexamen niet haalt en het jaar niet opnieuw wilt doen op je huidige school. Of omdat je maar op een vak gezakt bent. Bij VAVO kun je in je eigen tempo studeren en heb je meer flexibiliteit in je studieplanning. Zo kun je ervoor kiezen om alle of meerdere vakken opnieuw te doen en te verbeteren, maar vaak wordt er ook de mogelijkheid geboden om alleen hetgeen waar je op gezakt bent opnieuw te volgen. Zo kun je VAVO in sommige gevallen combineren met een baan of bijvoorbeeld rijlessen, om het jaar nuttig in te vullen.