Zelf een badkamer ontwerpen
Interieur

Zelf een badkamer ontwerpen? Waarom en hoe je dat moet doen!

Ben je echt toe aan een nieuwe badkamer? De beslissing hoe de nieuwe badkamer eruit moet komen te zien, maak je niet zomaar. Daarvoor moet je alle elementen van de badkamer voor je kunnen zien. Je kunt kiezen voor een standaard badkamer van de bouwmarkt, maar de kans is groot dat deze niet aan al je wensen voldoet. Daarom kun je ook kiezen voor een badkamer op maat. Deze kun je volledig zelf laten ontwerpen, zodat je badkamer er precies zo uit komt te zien als je wilt.

Waarom zelf een badkamer ontwerpen?

Heb je al heel wat badkamers bekeken in de vele bouwmarkten en sanitairwinkels? Vind je eigenlijk niets echt mooi en is het niet helemaal jouw smaak? Dan kun je er ook voor kiezen om een badkamer zelf te ontwerpen. Een complete badkamer ontwerpen zorgt ervoor dat je de indeling precies zo kan maken, zoals jij dat handig vindt. Je kiest zelf welk meubilair er in de badkamer komt en of je liever voor een douchecabine of toch een badkuip kiest. Met zelf een badkamer ontwerpen kun je dus al je dromen uit laten komen.

Gebruik een 3D-ontwerp

Soms is het best lastig om voor je te zien hoe de badkamer er dan uit komt te zien. Gelukkig bestaan er tegenwoordig moderne technieken die dit probleem oplossen. Bijvoorbeeld door een 3D-ontwerp te laten maken. Op die manier is het mogelijk om de ruimtes te tekenen, in te delen en vervolgens er het juiste sanitair bij te kiezen. Op die manier is het mogelijk om eenvoudig zelf je droombadkamer in elkaar te klikken op de computer. Je kunt precies zien hoe de badkamer zal gaan worden. Dus inclusief de meubels, deuren, ramen en douchecabines. 

Op die manier kun je voorkomen dat je teleurgesteld wordt als je een badkamer bestelt die je nog niet echt voor je hebt kunnen zien.

Badkamer ontwerpen

Hoe kun je ruimte creëren in je badkamer?

Als je dan toch de badkamer gaat vervangen, wil je graag wat meer ruimte in je badkamer. Dat is vooral afhankelijk van de oppervlakte, maar ook met een kleine badkamer kun je nog best iets leuks maken.

Vorm

Je kunt kiezen voor een aparte vorm voor de badkamer. Dit is doorgaans wel op voorwaarde van hoeveel ruimte je precies hebt. Bij het ontwerpen kun je meestal kiezen uit vijf verschillende ontwerpvormen van de badkamer. Op die manier heb je meer keuze. Tegenwoordig is vooral de T-vorm helemaal in. Deze biedt je gemak aan alle kanten en geeft je meer ruimte.

Afmeting

Bij het ontwerpen van je badkamer is het belangrijk dat je nauwkeurig meet. Deze afmetingen zijn namelijk ook belangrijk voor het gebruiken van een 3D-ontwerp of tekening. Heb je een badkamer van 4 bij 4 meter? Dan heb je dus 4000 x 4000 mm tot je beschikking. Belangrijk is dat je altijd je badkamer uittekent in millimeters, zodat je precies weet hoeveel ruimte je hebt en welk meubilair er wel of niet in past. Let op: het opmeten van een badkamer die geen vierkante vorm heeft kan best ingewikkeld zijn. Laat je dus goed adviseren.

Inrichting en maat

Hoe zit het met de inrichting van de badkamer? Waar komt de douchecabine precies? Achterin de hoek met voorin de kastjes? Of heb je liever de douchecabine links van de muur? Dit is vooral afhankelijk van hoeveel ruimte je precies hebt en jouw badkamer inspiratie. Ook hierbij is de maat van de badkamer erg belangrijk. Bovendien speelt ook de vorm van de badkamer een grote rol. Je kunt meestal het best kiezen voor de inrichting die je nu ook ongeveer hebt.

Tegelkeuze

Tegels zijn belangrijk voor iedere badkamer. Kies voor lichte tegels als je een kleine badkamer hebt. Je kunt de betegeling afwerken met een decoratieve tegel. Het liefst gebruik je tegels met een groot formaat. Dat scheelt een hoop tegels kappen en bovendien oogt je badkamer dan altijd groter dan hij in werkelijkheid is.