Besparen op je energierekening
Lifestyle,  Wonen

5 manieren om te besparen op je energierekening

Voor iedereen op dit moment waarschijnlijk een enorme doorn in het oog. Dan hebben we het natuurlijk over onze energierekening. Vooral in de afgelopen maanden zijn de prijzen van zowel gas als energie enorm opgelopen. Vooral voor de mensen met een variabel tarief is het op dit moment op de spreekwoordelijke blaren zitten. Toch zijn er tal van manieren waarmee jij relatief eenvoudig kunt besparen op je energierekening. Met een paar kleine aanpassingen en door rekeningen te houden met bepaalde zaken, kun jij al snel tot enkele tientallen euro’s besparen op je energierekening. We geven je 5 tips waar jij direct mee aan de slag kunt!

1. De verwarming op een constante temperatuur

Wanneer je wilt besparen op je energierekening, dan is gas één van de zaken waar je flink op kunt besparen. Wanneer jij de verwarming wilt aanzetten, zorg er dan voor dat je hem op een constante temperatuur laat staan. Wanneer je namelijk je thermostaat in één keer een flink draai geeft, dan zorgt dit voor een enorme vraag naar gas om de temperatuur in de kamer naar de gewenste hoogte te brengen. Hem ’s nachts lager zetten levert dus vrijwel geen voordeel op, omdat hij vervolgens juist harder aan het werk moet! Heb jij vloerverwarming? Dan is het verstandig de thermostaat niet iedere avond voor het slapengaan drastisch naar beneden te draaien. Een goede temperatuur om aan te houden is 19 graden. Op deze manier voorkom je dat de ketel enorm veel kracht moet leveren om de gewenste temperatuur te behalen.

2. Heb je een dal-tarief?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, het normale tarief en het dal-tarief. Dit kan tot wel 20% schelen. Nu hoef je uiteraard niet je favoriete film of serie ’s nachts te kijken, maar denk eens aan apparaten zoals je wasmachine, droger en vaatwasser. Deze kunnen prima in de nachtelijke uurtjes draaien. Dit kan je iedere maand toch al snel enkele euro’s schelen. Mooi meegenomen toch? Naast het dal-tarief kun je er ook voor kiezen op lagere temperaturen te gaan wassen. De wasbeurt duurt dan doorgaans iets langer, maar is wel energiezuiniger. Een win-winsituatie dus.

3. Vloerverwarming

Heb jij vloerverwarming? Dan kun je eenvoudig besparen op je stookkosten. Wist jij, dat bij een vloerverwarming de temperatuur op je thermostaat tot wel 2 graden lager kan worden aangehouden? Dit komt doordat een vloerverwarming een gelijkmatige warmte verdeling heeft. Daarnaast kun jij ook prima je verwarming 2 uur voordat je naar bed gaat lager zetten. Doordat de warmte door de vloer naar boven komt, blijft de warmte langere tijd in de vloer, waardoor de warmte af blijft geven. Met dit voordeel van vloerverwarming kun je eenvoudig enkele euro’s besparen, want rekening het maar eens door iedere dag 2 uur minder is toch al snel 14 uur per week. Wanneer je dit doorrekend over het hele jaar, kan dit zomaar een flink bedrag schelen.

4. Jaarlijks overstappen

Of het in de huidige tijd een verstandige keuze is, dat valt te betwisten. Normaal loont het zich om jaarlijks kritisch te kijken naar de verschillende aanbieders voor je gas en elektriciteit. De tarieven liggen doorgaan relatief dicht bij elkaar. Toch willen aanbieders je graag binnenhalen als nieuwe klant. Daarom bieden ze voor nieuwe klanten vaak een leuke ‘cashback’ actie. Deze kan oplopen tot wel enkele honderden euro’s, afhankelijk van de duur van je contract. Let echter wel op, dat wanneer je overstapt, je niet enkel kijkt naar het tarief van je stroom en gas. Het kan namelijk ook per leverancier verschillen wat er wordt gerekend aan kosten voor de levering. Deze kosten kunnen dusdanig oplopen, dat het verschil volledig verloren gaat of je zelfs meer gaat betalen.

5. Genoeg manieren om te besparen op je energierekening

Wanneer jij wilt besparen op de kosten voor energie, dan zijn er tal van mogelijkheden. Hierboven hebben we een aantal tips voor je samengesteld, die relatief makkelijk uit te voeren zijn. Als je ervoor zorgt dat dit een vaste routine wordt, dan zul je hier op lange termijn flink geld op kunnen besparen. Naast bovenstaande zijn er nog allerlei andere eenvoudige tips waarop jij kunt besparen. Let op bijvoorbeeld onnodig brandende lampen. Heb je kinderen, dan is te lang douchen in de badkamer vaak een doorn in het oog. Door af te spreken dagelijks minder lang te douchen, zal je uiteindelijk flink besparen op de kosten voor het gas iedere maand. Zoals je ziet zijn er tal van verschillende mogelijkheden die ervoor zorgen dat jij enorm kunt besparen op je vaste lasten voor je energie. Want laten we eerlijk zijn, we willen allemaal wel een paar euro extra over houden aan het einde van de maand, toch?